Pieczarki portobello nadziewane pomidorami i fetą

Pieczarki faszerowane pomidorami i fetą 2

Pieczarki z pysznym nadzieniem, zapiekane w piekarniku. Farsz stanowią pomidory (świeże i suszone), feta i oliwki. Całość obficie przyprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Danie podaję z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • 3 duże pieczarki portobello
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 duże zielone oliwki
  • 130 g fety
  • 1,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

Od pieczarek oderwać nóżki. Pomidory (suszone i świeże), oliwki, cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim  cebulę i nóżki pieczarek. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Całość zamieszać i smażyć na patelni, aż woda z pomidorów odparuje i farsz się zagęści. Na koniec dodać posiekane oliwki i rozdrobnioną fetę. Zamieszać i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty.

Na zagłębienia w kapeluszach pieczarek wykładać łyżką farsz (z górką). Farsz lekko uklepać łyżką. Pieczarki przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki.

Pieczarki faszerowane pomidorami i fetą

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.