Pieczarki z pysznym nadzieniem, zapiekane w piekarniku. Farsz stanowią pomidory (świeże i suszone), feta i oliwki. Całość obficie przyprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Danie podaję z kaszą jęczmienną.
Składniki:
- 3 duże pieczarki portobello
- 2 średnie pomidory
- 1 średnia cebula
- 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
- 3 duże zielone oliwki
- 130 g fety
- 1,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania
Od pieczarek oderwać nóżki. Pomidory (suszone i świeże), oliwki, cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i nóżki pieczarek. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Całość zamieszać i smażyć na patelni, aż woda z pomidorów odparuje i farsz się zagęści. Na koniec dodać posiekane oliwki i rozdrobnioną fetę. Zamieszać i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty.
Na zagłębienia w kapeluszach pieczarek wykładać łyżką farsz (z górką). Farsz lekko uklepać łyżką. Pieczarki przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki.