Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju do smażenia
Ziemniaki obrać i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ser i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać.
W misce wymieszać masę serowo-ziemniaczaną, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.
Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi 8 grubych placków.
Placki posmarować po wierzchu olejem (najlepiej smarować przy pomocy pędzelka),
Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Absolutnie przepyszne! 😉
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Przy okazji komentarza przypomniałam sobie, że dawno ich nie robiłam, muszę nadrobić 🙂
Smaczne jak ruskie, mniej roboty niż z ruskimi, no i fajnie przypieczone – oczywiście trzeba pod koniec przypiec termoobiegiem.
Cieszę się, że smakowały 🙂 faktycznie w smaku przypominają ruskie 🙂