Domowa „chińszczyzna”

chinszczyzna

Aromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania.

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 pora
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania
  • 1 łyżeczka oleju (do smażenia)
  • 1 łyżeczka sezamu (do posypania)

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki.

Marchewkę oraz paprykę pokroić w cienkie, podłużne paski. Pora pokroić w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszać.

Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzu wyłożyć ryż i kurczaka z warzywami. Całość posypać ziarnami sezamu.

chinszczyzna-3

Dodaj komentarz