Babka kajmakowa

Babka karmelowa

Babka z dodatkiem masy kajmakowej. Słodka i puszysta. Z podanej porcji wychodzi duża babka (piekłam w formie o średnicy 20 cm).

Ciasto:

  • 700 g masy kajmakowej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy)

Polewa:

  • 100 g masy kajmakowej
  • 6 łyżek śmietany 36%

Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec wlać przestudzoną masę kajmakową i dokładnie wymieszać przez chwilę (tylko do momentu połączenia się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche).

Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać aż do powstania jednolitej polewy. Ciasto można polać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Babka karmelowa 2

Dodaj komentarz