Biszkopty, warstwa czekoladowa i zmiksowane brzoskwinie. Szybki do wykonania deser (tylko 5 składników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki 🙂 Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje.
Składniki:
- 300 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby)
- kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam 3 biszkopty)
Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (około minuty w niskiej mocy). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie łyżką z ostudzoną czekoladą (dodawać po łyżce czekolady do śmietany). Odstawić do lodówki.
Brzoskwinie zmiksować w malakserze. W pucharkach układać po kilka biszkoptów, krem czekoladowy, zmiksowane brzoskwinie i kolejną warstwę czekoladową. Ozdobić plastrami brzoskwini. Odstawić na kilka godzin do lodówki.