Deser czekoladowo-brzoskwiniowy

Mus czekoladowo-brzoskwiniowy

Biszkopty, warstwa czekoladowa i zmiksowane brzoskwinie. Szybki do wykonania deser (tylko 5 składników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki 🙂 Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje.

Składniki:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby)
  • kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam 3 biszkopty)

Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (około minuty w niskiej mocy). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie łyżką z ostudzoną czekoladą (dodawać po łyżce czekolady do śmietany). Odstawić do lodówki.

Brzoskwinie zmiksować w malakserze. W pucharkach układać po kilka biszkoptów, krem czekoladowy, zmiksowane brzoskwinie i kolejną warstwę czekoladową. Ozdobić plastrami brzoskwini. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz