Zwykłe ucierane ciasto, które w połączeniu z masą twarogową i owocami tworzy już nieco ciekawszą propozycję.
Ciasto:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa twarogowa:
- 450 g sera twarogowego (jak do sernika)
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 250 g owoców sezonowych (np. truskawek, jeżyn, malin, borówek)
Owoce umyć i oszuszyć.
Najpierw przygotowujemy masę na ciasto.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem na pianę.
Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i nadal miksować.
Na koniec dodać mąkę, olej i proszek do pieczenia i miksować krótko do czasu połączenia się składników.
Jajka do masy serowej ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Zmiksować z twarogiem i mąką.
Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy wyłożyć połowę ciasta.
Na ciasto łyżką, równomiernie w kliku miejscach wyłożyć masę twarogową.
Masę twarogową rozprowadzić łyżką na całej powierzchni ciasta. Masy będą się delikatnie mieszać.
Na wierzch wyłożyć pozostałą część ciasta i rozprowadzić łyżką.
Na ciasto ułożyć owoce. Delikatnie je docisnąć. Jeśli owoce są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki.
Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Według mnie ciasto jest jednak wystarczająco słodkie.