Ciasto ucierane z twarogiem i owocami

Ciasto ucierane z serem i owocam 4

Zwykłe ucierane ciasto, które w połączeniu z masą twarogową i owocami tworzy już nieco ciekawszą propozycję.

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa twarogowa:

  • 450 g sera twarogowego (jak do sernika)
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 250 g owoców sezonowych (np. truskawek, jeżyn, malin, borówek)

Ciasto ucierane z serem i owocam 2

Owoce umyć i oszuszyć.

Najpierw przygotowujemy masę na ciasto.

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić z cukrem na pianę.

Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i nadal miksować.

Na koniec dodać mąkę, olej i proszek do pieczenia i miksować krótko do czasu połączenia się składników.

Ciasto ucierane z serem i owocam 3

Jajka do masy serowej ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Zmiksować z twarogiem i mąką.

Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do formy wyłożyć połowę ciasta.

Na ciasto łyżką, równomiernie w kliku miejscach wyłożyć masę twarogową.

Masę twarogową rozprowadzić łyżką na całej powierzchni ciasta. Masy będą się delikatnie mieszać.

Na wierzch wyłożyć pozostałą część ciasta i rozprowadzić łyżką.

Ciasto ucierane z serem i owocami

Na ciasto ułożyć owoce. Delikatnie je docisnąć. Jeśli owoce są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki.

Ciasto piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Według mnie ciasto jest jednak wystarczająco słodkie.

Dodaj komentarz