Placki pszenne pieczone w piekarniku. Mocno napuszają się podczas pieczenia. Z przepisu uzyskacie 4 pity, które możecie dowolnie nadziewać – warzywami, mięsem, sosami.
Moja wersja nadzienia to mięso drobiowe zamarynowane w jogurcie i przyprawie do gyrosa i usmażone na patelni, kapusta, czerwona cebula, pomidory, awokado i sos czosnkowy.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 5 g suchych drożdży
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z drożdżami.
Dodać ciepłą wodę, oliwę i sól i wymieszać (najlepiej mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego).
Uformować kulę, umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką.
Wyrobić i podzielić na 4 części.
Każdą z części ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Placki najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Jeśli nie posiadacie kamienia, skorzystajcie z dużej blachy.
Kamień lub blachę nagrzać przed pieczeniem
Pity piec w temp. 220ºC przez ok. 14 minut.
Placki rosną gwałtownie na początku pieczenia.
Po upieczeniu rozkroić i nadziać mięsem i/lub warzywami oraz ulubionym sosem.