Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Przepis podstawowy na grzyby marynowane w occie. Przez lata nie lubiłam takich grzybów. Do niektórych smaków trzeba chyba dojrzeć 😉 Teraz sama mogłabym zjeść cały słoik.

Podaję przepis na około 5 słoików 400 ml. 

Zalewę przygotowuję w proporcji 3 do 1 (3 szklanki wody do 1 szklanki octu).

Najlepsze do marynowania są według mnie małe, twarde podgrzybki. 

Składniki:

  • ok. 2 kg grzybów
  • 4 litry wody + 2 łyżki octu 10% + 1 łyżka soli
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego

Słoiki i nakrętki sparzyć gorącą wodą.

Grzyby dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą.

Jeśli grzyby są nieco większe, należy pokroić je na mniejsze kawałki.

W dużym garnku zagotować 4 litry wody z 1 łyżką soli i 2 łyżkami octu.

Na gotującą się wodę wrzucać partiami grzyby i gotować przez ok. 5 minut.

Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać do czystych słoików (do ok. 3/4 wysokości słoików).

W drugim garnku zagotować zalewę – do wody i octu dodać ziele angielskie i liście laurowe.

Całość zagotować.

Grzyby zalewać gorącą zalewą (tak, aby zakryła wszystkie grzyby) i od razu zakręcać.

Słoiki przekręcić do góry dnem i zostawić w tej pozycji do wystygnięcia.

Słoiki najlepiej przechowywać w piwnicy.

Grzybobranie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.