Karpatka czekoladowa

Karpatka czekoladowa

Klasyczna karpatka w nieco innej odsłonie. Do ciasta dodaję kakao, a do kremu kakao i gorzką czekoladę.

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 1 niepełna szklanka (bez 2 płaskich łyżek) mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody

Krem:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Karpatka czekoladowa 3

CIASTO:

Masło rozpuścić w małym garnku.

Dodać szklankę wody i całość zagotować.

Dodać mąkę i kakao i ucierać drewnianą łyżką do powstania gęstego, elastycznego ciasta.

Odstawić do ostudzenia.

Do ostudzonego ciasta dodać jajka i proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę.

Piekarnik nagrzać do 200°C (funkcja góra-dół).

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Użyłam formy o wymiarach ok. 22 x 33 cm. Można również piec w jednej formie, po lekkim ostudzeniu i powtórnym położeniu papieru.

Każdy z blatów piec ok. 20-25 minut (ja piekłam równo 22 minuty). Ciasto powinno się ładnie pofalować i zrumienić.

Ostudzone blaty oddzielić od papieru do pieczenia przy pomocy długiego, ostrego noża.

Karpatka czekoladowa 4

KREM:

Jedną szklankę mleka zmiksować z cukrem, kakao, żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną.

W garnku zagotować pozostałe mleko.

Na gotujące się mleko dodawać powoli przygotowaną masę. Zmniejszyć palnik i dokładnie mieszać.

UWAGA: Masę należy dość długo i intensywnie mieszać. Na początku zaczną oddzielać się pojedyncze grudki, następnie krem zacznie się wyraźnie zagęszczać. Dopiero wtedy przy intensywnym mieszaniu, grudki zanikną, a masa stanie się gładka.

Masę odstawić do ostudzenia i co jakiś czas mieszać, tak aby na powierzchni nie powstał kożuch.

Czekoladę rozpuścić i odstawić do przestudzenia.

Masło zmiksować przez chwilę, aby stało się bardziej napuszone. Dodawać partiami ostudzony budyń (po 2-3 łyżki).

Na koniec powoli dolać czekoladę i zmiksować do czasu połączenia się składników.

Gotowy krem wyłożyć na jeden z blatów i przykryć drugim.

Całość posypać cukrem pudrem.

Ciasto włożyć do lodówki. Podawać dopiero po kilku godzinach chłodzenia.

Karpatka czekoladowa 2

2 komentarze

  1. wersji czekoladowej jeszcze nie jadłam 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*