Jeden z najlepszych dodatków do tradycyjnego, polskiego obiadu. U mnie na drugim miejscu, tuż po marchewce na ciepło. Cukier, sól i pieprz należy dodawać do smaku, ciężko określić ilość, bo dużo zależy od buraków. Czasem buraki są tak słodkie, że można w ogóle pominąć cukier.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 50 g masła
- sok z ok. 1/4 cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
Buraki ugotować w osolonej wodzie na półmiękko (nieobrane).
Ostudzić i obrać, a następnie zetrzeć na tarce.
Na patelni rozpuścić masło.
Buraki wrzucić na rozpuszczone masło.
Dodać sok z cytryny, ok. łyżeczki cukru, szczyptę soli i pieprzu.
Zamieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem lub cytryną.
Dzisiaj miałam buraczki na obiad do ziemniaków i mielonego 🙂 Mniam. Powiem szczerze, że przez kilkanaście lat nie lubiłam buraków, polubiłam dopiero około 2 lata temu. Ponoć mają dla naszej krwi i naszego serca bardzo dobry wpływ. Dla mnie to dodatek numer 1, który jeszcze się nie przejadł 😉 Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/10/kwiaty-dla-mezczyzny.html
Miałam podobnie, całe dzieciństwo nie lubiłam buraków 🙂
Buraczki, do tego jakieś delikatne mięsko i ziemniaczki – pycha 🙂
Oj tak, taka klasyka obiadowa 🙂 Bardzo lubię!