Buraki na ciepło do obiadu

Buraki na ciepło 2

Jeden z najlepszych dodatków do tradycyjnego, polskiego obiadu. U mnie na drugim miejscu, tuż po marchewce na ciepło. Cukier, sól i pieprz należy dodawać do smaku, ciężko określić ilość, bo dużo zależy od buraków. Czasem buraki są tak słodkie, że można w ogóle pominąć cukier.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 50 g masła
  • sok z ok. 1/4 cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Buraki ugotować w osolonej wodzie na półmiękko (nieobrane).

Ostudzić i obrać, a następnie zetrzeć na tarce.

Na patelni rozpuścić masło.

Buraki wrzucić na rozpuszczone masło.

Dodać sok z cytryny, ok. łyżeczki cukru, szczyptę soli i pieprzu.

Zamieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem lub cytryną.

Buraki na ciepło

4 komentarze

  1. Dzisiaj miałam buraczki na obiad do ziemniaków i mielonego 🙂 Mniam. Powiem szczerze, że przez kilkanaście lat nie lubiłam buraków, polubiłam dopiero około 2 lata temu. Ponoć mają dla naszej krwi i naszego serca bardzo dobry wpływ. Dla mnie to dodatek numer 1, który jeszcze się nie przejadł 😉 Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/10/kwiaty-dla-mezczyzny.html

  2. Buraczki, do tego jakieś delikatne mięsko i ziemniaczki – pycha 🙂

Dodaj komentarz