Dyniowe ciasteczka owsiane – przepięknie pachną, są mięciutkie i bardzo aromatyczne. Z przepisu uzyskacie 15 średniej wielkości ciastek.
Składniki:
100 g puree dyniowego100 g płatków owsianych
50 g mąki pszennej
2 czubate łyżki miodu
1 jajko
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Płatki owsiane wymieszać z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Olej kokosowy rozpuścić.
Do suchych składników dodać jajko, miód, rozpuszczony olej, ekstrakt waniliowy, puree z dyni i startą skórkę z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie uklepać łyżką.
Na jedno ciastko używałam 1 czubatą łyżeczkę masy.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 170°C (grzanie góra – dół).
Źródło: Ciasteczka owsiane
Pysznie wygląda!
Dziękuję i polecam do kawy czy herbaty 🙂
Ale piękny mają kolor, muszą być pyszne 🙂 Pozdrawiamy!
Dziękuję 🙂 Kolor zawdzięczają dyni. Również pozdrawiam 🙂
U mnie dzisiaj też iście owsianie 😛
http://wtrybieoffline.blogspot.com/2018/10/weganski-budyn-trzyskadnikowy-na-mleku.html
Właśnie zajrzałam, świetny budyń! Zainspirowałaś mnie do zrobienia mleka owsianego 🙂