Gołąbki drobiowe

Gołąbki

Delikatne gołąbki z mięsa drobiowego, gotowane w sosie pomidorowym. Sos jest dość rzadki, taki lubię 🙂 Jeśli wolicie, możecie go bardziej zredukować.

  • 600 g mięsa z udek kurczaka (bez kości)
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 główka kapusty
  • 2 jajka
  • 1,5 czerstwej bułki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • 1 cebula
  • 5 liści laurowych
  • ok. 8 ziaren ziela angielskiego
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 litry bulionu warzywnego

Kapustę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odstawić do ostudzenia.

Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie.

Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa.

Z bułki wycisnąć nadmiar wody i również zmielić.

Wszystko wymieszać łyżką.

Dodać sól (ok. 2 łyżeczki), pieprz (ok. 1/2 łyżeczki) i jajka.

Liście kapusty delikatnie oddzielić.

Mięso nakładać łyżką na liście kapusty i zawijać w gołąbki. Odkrawać twardą część liścia (przy głąbie).

Z podanych składników uzyskacie ok. 20 średniej wielkości gołąbków.

Na dno dużego garnka położyć niewykorzystane liście kapusty, a na nich dość ścisło gołąbki.

Całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem.

Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz olej.

Gotować na małym ogniu przez około godzinę.

Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Śmietanę wymieszać w szklance z kilkoma łyżkami sosu (tak aby śmietana się ociepliła) i dodać do garnka z gołąbkami.

Gołąbki 2

1 komentarz

  1. Kochamy gołąbki, pycha 🙂

Dodaj komentarz