
Żytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka gorącej wody
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
Dodatkowo (na wierzch):
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- garść płatków owsianych
Płatki, miód, masło i sól zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i również odstawić.
Wszystko wymieszać z mąką żytnią i pszenną oraz siemieniem lnianym.
Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Można też wyrobić mikserem planetarnym z mieszadłami do wyrabiania ciasta.
Ciasto odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części.
Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 20 minut.

Inspiracja: https://mojewypieki.com/