Żytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- łyżeczka soli
- 1 szklanka gorącej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej + około 1 łyżka do podsypania
Dodatkowo (na wierzch):
Płatki, miód, masło i sól zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem i również odstawić.
Wszystko wymieszać z mąką żytnią i pszenną oraz siemieniem lnianym. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 15 minut.