Bułki z płatkami owsianymi

Bułki z płatkami

Żytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej + około 1 łyżka do podsypania

Dodatkowo (na wierzch):

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • garść płatków owsianych

Płatki, miód, masło i sól zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem i również odstawić.

Wszystko wymieszać z mąką żytnią i pszenną oraz siemieniem lnianym. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed samym pieczeniem bułki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 15 minut.

Bułki z płatkami 2

Dodaj komentarz