Ciabatta

Ciabatta

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki.

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC.

Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko brązowa).

Przykładowy sposób podania: rukola, mozzarella, pomidory, kiełbasa drobiowa.

Ciabatta 2

Dodaj komentarz