Biszkopt

Biszkopt 2

Biszkopt nigdy nie był moją mocną stroną, ale ten przepis jest według mnie idealny. Biszkopt ma delikatną konsystencję, jest miękki i wysoki. No i przede wszystkim bardzo równy 🙂 

Postaram się opisać wszystko jak najdokładniej, krok po kroku. Jeśli również macie problem z pieczeniem biszkoptów, to mam nadzieję, że ten przepis Wam pomoże.

Użyłam tortownicy o średnicy ok. 27 cm. Biszkopt wyrósł na wysokość nieco ponad 6 cm.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki:

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • kawałek masła do wysmarowania boków formy

Biszkopt 4

Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić dokładnie na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera).

Uważać, aby nie „przebić” białek.

Do białek dodawać partiami cukier (po łyżce).

Po każdym dodaniu cukru masę mieszać, aby cukier się rozpuścił.

Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając.

Powinniście uzyskać jasną, puszystą masę.

Mąkę przesiać przez sitko i dodawać partiami do masy.

Mieszać mikserem na niskich obrotach do czasu wymieszania się składników.

Biszkopt

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

Masę przelać do tak przygotowanej tortownicy.

Piec w temp. 170°C przez ok. 40-50 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić z wysokości ok. 50 cm na podłogę.

Wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu.

Przed wyjęciem boki oddzielić od foremki przy pomocy noża.

Biszkopt 3

1 komentarz

  1. Pingback: Tort truskawkowy – Bullio

Dodaj komentarz