Proste ciasto z truskawkami. Zawsze się udaje 🙂
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 75 g masła
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Składniki ciasta wyjąć z lodówki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki kruszonki rozgnieść palcami i uformować w kulę.
Okręcić w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.
Masło do ciasta rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Z truskawek usunąć szypułki. Umyć i wysuszyć.
Większe truskawki pokroić na połówki.
Cukier i cukier waniliowy zmiksować z jajkami na puszystą, jasną masę.
Masę wymieszać mikserem z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem i rozpuszczonym masłem.
Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.
Truskawki wymieszać z dwoma łyżkami mąki.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do tortownicy wylać ciasto.
Na ciasto wyłożyć owoce. Całość posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia (maksymalnie do ok. 60 minut).
Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Pycha!
Dziękuję 🙂 takie ciasta lubię najbardziej 😉