Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami 3

Proste ciasto z truskawkami. Zawsze się udaje 🙂

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier puder do posypania

Składniki ciasta wyjąć z lodówki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki kruszonki rozgnieść palcami i uformować w kulę.

Okręcić w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki.

Masło do ciasta rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia.

Z truskawek usunąć szypułki. Umyć i wysuszyć.

Większe truskawki pokroić na połówki.

Cukier i cukier waniliowy zmiksować z jajkami na puszystą, jasną masę.

Masę wymieszać mikserem z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem i rozpuszczonym masłem.

Mieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Ciasto jogurtowe z truskawkami 4

Truskawki wymieszać z dwoma łyżkami mąki.

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do tortownicy wylać ciasto.

Na ciasto wyłożyć owoce. Całość posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia (maksymalnie do ok. 60 minut).

Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z truskawkami 6

2 komentarze

Dodaj komentarz