Absolutnie rewelacyjna sałatka z rukolą, batatem i granatem. Przepis znalazłam na niezastąpionej Kwestii Smaku, ale nieco zmodyfikowałam zgodnie ze swoim gustem 🙂
Przepis na dwie duże porcje.
Składniki:
- ok. 75 g rukoli
- 2 średnie bataty
- 1 awokado
- 1 średni granat
- garść płatków migdałowych
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonej, ostrej papryki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Bataty obrać i pokroić w dość drobną, równą kostkę.
Posypać solą, pieprzem, oregano i suszoną papryką.
Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i olej.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornej formy.
Piec przez ok. 30 minut (do miękkości) w temp. 200°C.
Na suchej patelni podpiec płatki migdałowe (co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliły).
Awokado obrać ze skórki i pokroić w dość grubą kostkę.
Z granatu wydobyć nasiona.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą łyżką. Jeśli miód nie jest płynny, należy do wcześniej rozpuścić.
Na talerzach wyłożyć rukolę, upieczone bataty (mogą być ciepłe), nasiona granatu i awokado.
Całość posypać migdałami i polać sosem.