Sałatka z rukolą i batatami

Sałatka z batatem i rukolą

Absolutnie rewelacyjna sałatka z rukolą, batatem i granatem. Przepis znalazłam na niezastąpionej Kwestii Smaku, ale nieco zmodyfikowałam zgodnie ze swoim gustem 🙂 

Przepis na dwie duże porcje.

Składniki:

  • ok. 75 g rukoli
  • 2 średnie bataty
  • 1 awokado
  • 1 średni granat
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonej, ostrej papryki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Bataty obrać i pokroić w dość drobną, równą kostkę.

Posypać solą, pieprzem, oregano i suszoną papryką.

Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i olej.

Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornej formy.

Piec przez ok. 30 minut (do miękkości) w temp. 200°C.

Sałatka z batatem i rukolą 3

Na suchej patelni podpiec płatki migdałowe (co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliły).

Awokado obrać ze skórki i pokroić w dość grubą kostkę.

Z granatu wydobyć nasiona.

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą łyżką. Jeśli miód nie jest płynny, należy do wcześniej rozpuścić.

Na talerzach wyłożyć rukolę, upieczone bataty (mogą być ciepłe), nasiona granatu i awokado.

Całość posypać migdałami i polać sosem.

Dodaj komentarz