Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą

Bakłażan faszerowany 2

Nigdy nie  byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak.

Składniki:

  • 1 dość duży bakłażan
  • 300 g pieczarek
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki sera feta
  • 1 mała cebula
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
  • ser cheddar do posypania
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Uważać żeby nie naciąć skórki bakłażana. Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na pół godziny.

Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut.

W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje.

Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem (z „górką”). Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Po wyjęciu posypać startym serem i natką pietruszki.

Bakłażan faszerowany

Dodaj komentarz