Nigdy nie byłam wielką fanką bakłażana, ale bardzo polecam to danie. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak.
Składniki:
- 1 dość duży bakłażan
- 300 g pieczarek
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki sera feta
- 1 mała cebula
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
- ser cheddar do posypania
- 1 łyżka oleju do smażenia
Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Uważać żeby nie naciąć skórki bakłażana. Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na pół godziny.
Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut.
W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje.
Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem (z „górką”). Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Po wyjęciu posypać startym serem i natką pietruszki.
Super dziekuje .Wyszly smakowie
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂