Placki z białego sera, smażone na oleju na patelni. Podaję je z dodatkiem sosu np. truskawkowego lub świeżych owoców. Można również posypać cukrem pudrem. Serniczki są łatwe do wykonania. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków.
Składniki:
- 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników (z wiaderka)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Twaróg ugnieść widelcem.
Dodać mąkę, cukier, śmietanę i jajko i dokładnie wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać olej.
Łyżką nabierać przygotowaną masę.
Następnie porcję obtaczać w mące i ręką rozpłaszczyć do uzyskania kształtu placka.
Smażyć z dwóch stron na patelni do czasu zarumienienia.
Niestety ale ciasto wyszło rzadkie. Trzeba dużo dużo dużo mąki dodać, aby móc formować placuszki w rękach. Niestety minus .
Zjadłabym takie serniczki 🙂