Pierś kurczaka zapiekana w jogurcie greckim i pesto z suszonych pomidorów. Pomysł na szybki do wykonania obiad. Kurczaka zapiekam z dodatkiem pomidorów koktajlowych i zielonych oliwek, a po upieczeniu posypuję świeżą bazylią.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g śmietany 18%
- 80 g pesto z suszonych pomidorów
- kilka pomidorów koktajlowych
- kilka zielonych oliwek
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka soli
Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić na mniejsze części i posypać solą.
Jogurt wymieszać ze śmietaną i pesto.
W formie żaroodpornej ułożyć części kurczaka i zalać je przygotowaną masą jogurtową.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C.
Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami.
Piec kolejne 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią.
Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką.