Kurczak w jogurcie z pesto z suszonych pomidorów

Kurczak w jogurcie z pesto

Pierś kurczaka zapiekana w jogurcie greckim i pesto z suszonych pomidorów. Pomysł na szybki do wykonania obiad. Kurczaka zapiekam z dodatkiem pomidorów koktajlowych i zielonych oliwek, a po upieczeniu posypuję świeżą bazylią.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g śmietany 18%
  • 80 g pesto z suszonych pomidorów
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka zielonych oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka soli

Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić na mniejsze części i posypać solą.

Jogurt wymieszać ze śmietaną i pesto.

W formie żaroodpornej ułożyć części kurczaka i zalać je przygotowaną masą jogurtową.

Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C.

Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami.

Piec kolejne 20 minut.

Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią.

Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką.

Kurczak w jogurcie z pesto 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.