Pasta z groszku konserwowego, z dodatkiem fety, czosnku i odrobiny parmezanu. Doskonale nadaje się na kanapki, a jeśli dodamy odrobinę więcej śmietany może spełniać rolę dipu do warzyw.
Składniki:
- 1 puszka groszku konserwowego (400 g)
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki sera typu feta
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 mała cebula
- szczypta suszonego chilli
- 2 łyżeczki śmietany 22%
Czosnek i cebulę pokroić na drobniejsze kawałki. Groszek odlać z zalewy.
Wszystkie składniki pasty umieścić w malakserze i dokładnie wymieszać. Po zblendowaniu, pasta powinna mieć jednolitą konsystencję.
W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub chilli. Gotową pastę przechowywać w lodówce.