Prosta sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym.
Składniki:
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 4 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 5 łyżek oleju
- mieszanka sałat
- 15 pomidorów koktajlowych
- 50 g parmezanu
Sos miodowo-musztardowy:
- 3 łyżeczki majonezu
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
Kurczaka oczyścić i podzielić na mniejsze części. Jeśli kawałki są bardzo grube, można je lekko rozbić tłuczkiem.
Mięso przełożyć do głębokiego naczynia i natrzeć z dwóch stron solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Zalać 5 łyżkami oleju i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie kurczaka wyjąć z zalewy i usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku z funkcją grilla (przez ok. 20 minut). Jeśli pieczecie w piekarniku, podczas pieczenia polejcie kurczaka pozostałą zalewą.
Upieczonego kurczaka pokroić w plastry.
Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Na talerze wykładać sałatę, kurczaka i pokrojone na połówki pomidory.
Całość posypać startym parmezanem i polać przygotowanym sosem.
mniam, samo zdrowie 🙂