Prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnego kotleta z piersi kurczaka – panierka z parmezanu, bułki tartej i mąki kukurydzianej.
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 100 g parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
Mięso oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki (wielkości średniego kotleta).
Jeśli kawałki są bardzo grube, można lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa.
Mięso natrzeć z dwóch stron solą, pieprzem i czosnkiem.
Jajka wymieszać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu.
Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z bułką tartą i mąką kukurydzianą.
Kawałki kurczaka maczać najpierw w jajku, a następnie z mieszance z parmezanem.
Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.
Bardzo proste, a pewnie przepyszne 😉