Pomidory pod pierzynką

Pomidory pod pierzynką

Pomidory polane śmietaną z czosnkiem i posypane żółtym serem. To połączenie początkowo wydawało mi się dość dziwne, jednak naprawdę jest to świetny pomysł na prostą sałatkę. Smakują każdemu 🙂

Składniki:

  • 4 duże pomidory (najlepiej malinowe)
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 80 g żółtego, łagodnego sera (np. goudy)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, aby skórka zaczęła odchodzić.

Obrać ze skóry i pokroić na średniej wielkości kawałki.

Śmietanę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Pomidory zalać śmietaną i posypać serem.

Pomidory pod pierzynką 2

3 komentarze

  1. mopswkuchni

    Fajny pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  2. Pomidory – jedyna jadalna rzecz, której nie jestem w stanie zjeść.
    Ale tutaj wyglądają tak pyyyysznie, że prawie mam ochotę się skusić! :))

    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz