Tarta z mascarpone i borówkami

Tarta z mascarpone i borówkami

Kruche ciasto, krem z mascarpone i śmietany oraz borówki. Pyszne, klasyczne połączenie.

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • borówki na wierzch ciasta
  • masło do wysmarowania formy

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto będzie najpierw formować się w okruchy, a po nieco dłuższym wyrabianiu uda nam się je zagnieść w zwartą masę.

Ciasto uformować w kształt kuli, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Formę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę.

Piec ok. 25 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Tarta z mascarpone i borówkami 2

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę.

Dodać mascarpone i miksować do czasu powstania gęstej masy.

Na koniec dodać mleko z żelatyną. Zmiksować i odstawić do lodówki, aż masa zacznie lekko tężeć.

Ciasto zalać tężejącym krem i wyłożyć borówkami.

Odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

2 komentarze

  1. prosta, a jaka przepyszna 🙂

Dodaj komentarz