Kruche ciasto, krem z mascarpone i śmietany oraz borówki. Pyszne, klasyczne połączenie.
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- borówki na wierzch ciasta
- masło do wysmarowania formy
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Ciasto będzie najpierw formować się w okruchy, a po nieco dłuższym wyrabianiu uda nam się je zagnieść w zwartą masę.
Ciasto uformować w kształt kuli, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Formę o średnicy ok. 26 cm wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę.
Piec ok. 25 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku.
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę.
Dodać mascarpone i miksować do czasu powstania gęstej masy.
Na koniec dodać mleko z żelatyną. Zmiksować i odstawić do lodówki, aż masa zacznie lekko tężeć.
Ciasto zalać tężejącym krem i wyłożyć borówkami.
Odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Witam
tarta wyszła przepyszna, idealna w smaku ( nie za słodka) i prezentowała się na świątecznym stole bajecznie 🙂
prosta, a jaka przepyszna 🙂
pysznosci