Pieczarki portobello faszerowane mielonym mięsem

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 2

Pieczarki portobello nadziewane drobiowym mięsem mielonym, papryką i cebulą. Całość zapieczona w piekarniku. Można też użyć kilku dużych, zwykłych pieczarek.

Składniki:

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 350 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 średniej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • szczypior do posypania

Mięso oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa.

Z pieczarek oderwać nóżki.

Cebulę, paprykę i nóżki pieczarek pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę, wyciśnięty czosnek i nóżki pieczarek.

Przesmażone składniki wymieszać z mięsem.

Dodać paprykę, sos sojowy, sól, pieprz, suszoną paprykę i oregano.

Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki nadziewać przygotowanym farszem.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez ok. 35 minut w temp. 180°C.

Na ok. 10 minut przez końcem pieczenia posypać startą mozzarellą.

Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 3

Dodaj komentarz