Pieczarki portobello nadziewane drobiowym mięsem mielonym, papryką i cebulą. Całość zapieczona w piekarniku. Można też użyć kilku dużych, zwykłych pieczarek.
Składniki:
- 4 duże pieczarki portobello
- 350 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 średniej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- szczypior do posypania
Mięso oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa.
Z pieczarek oderwać nóżki.
Cebulę, paprykę i nóżki pieczarek pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę, wyciśnięty czosnek i nóżki pieczarek.
Przesmażone składniki wymieszać z mięsem.
Dodać paprykę, sos sojowy, sól, pieprz, suszoną paprykę i oregano.
Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Pieczarki nadziewać przygotowanym farszem.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez ok. 35 minut w temp. 180°C.
Na ok. 10 minut przez końcem pieczenia posypać startą mozzarellą.
Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym szczypiorkiem.
No bardzo smakowite 🙂 I ślicznie wyglądają!
Dziękuję 🙂
Mięso w farszu ma być surowe czy podsmażone z resztą składników?
Mięso jest surowe. Tylko cebula, czosnek i nóżki pieczarek powinny być wcześniej przesmażone na patelni.
Dziś robiłam. Rodzina zachwycona! Są przepyszne
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za komentarz.