Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora 3

Delikatne kotlety z kalafiora i parmezanu. Ser dodaje im wyrazistości, skleja wnętrze i lekko ciągnie się po usmażeniu. Z podanego przepisu uzyskacie 10 średniej wielkości kotletów.

Składniki:

  • 1 średni kalafior + 1 łyżeczka soli
  • 130 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić.

Następnie rozgnieść go widelcem.

Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Kotlety z kalafiora

Rozgniecionego kalafiora wymieszać łyżką ze startym parmezanem, jajkami, mąką, bułką tartą, solą i pieprzem.

Z powstałej masy formować lekko rozpłaszczone kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej.

Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu przełożyć na papierowe ręczniki w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.

Swoje kotlety podałam z mizerią i ziemniakami posypanymi koperkiem.

Kotlety z kalafiora 2

Dodaj komentarz