Delikatne kotlety z kalafiora i parmezanu. Ser dodaje im wyrazistości, skleja wnętrze i lekko ciągnie się po usmażeniu. Z podanego przepisu uzyskacie 10 średniej wielkości kotletów.
Składniki:
- 1 średni kalafior + 1 łyżeczka soli
- 130 g parmezanu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić.
Następnie rozgnieść go widelcem.
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Rozgniecionego kalafiora wymieszać łyżką ze startym parmezanem, jajkami, mąką, bułką tartą, solą i pieprzem.
Z powstałej masy formować lekko rozpłaszczone kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu przełożyć na papierowe ręczniki w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.
Swoje kotlety podałam z mizerią i ziemniakami posypanymi koperkiem.