Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora 3

Delikatne kotlety z kalafiora i parmezanu. Ser dodaje im wyrazistości, skleja wnętrze i ciągnie się po usmażeniu. Z podanego przepisu wychodzi 5 średniej wielkości kotletów.

Składniki:

  • 1/2 średniego kalafiora + łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie rozgnieść go widelcem i wymieszać łyżką ze startym parmezanem, jajkiem, mąką, bułką tartą, solą i pieprzem.

Z powstałej masy formować lekko rozpłaszczone kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Polecam podawać z surówką z pora.

Surówka z pora:

  • 1 średni por
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Pora (jasną część) pokroić w drobne plastry. Jogurt wymieszać z cukrem i solą a następnie dodać do pora.

Kotlety z kalafiora 2

Dodaj komentarz