Kopytka

kopytka

Przepis podstawowy. Znane i lubiane kopytka 🙂 Wspaniały dodatek do mięs czy sosów.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej.

Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Zagnieść ciasto (jeżeli zbyt się klei, dodać więcej mąki). Ilość mąki podana jest orientacyjnie (dużo zależy od ziemniaków).

Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i formować z niego wałeczki. Wałeczki kroić nożem w kopytka. Gotować partiami w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową.

kopytka-2

Dodaj komentarz