Przepis podstawowy. Znane i lubiane kopytka 🙂 Wspaniały dodatek do mięs czy sosów.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, 1 łyżeczkę soli oraz mąkę (na początku dodać 1 szklankę mąki).
Zagnieść ciasto. Jeżeli zbyt się klei, dodać więcej mąki. Ilość mąki podana jest orientacyjnie (dużo zależy od ziemniaków).
Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i formować z niego wałeczki.
Wałeczki kroić nożem w kopytka.
Kopytka wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Gotować ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.