Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty 2

Prosta surówka do obiadu – z białej kapusty, marchewki i cebuli.

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2,5 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta pieprzu

Kapustę poszatkować na tarce o dużych oczkach.

Marchew obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Kapustę, marchew i cebulę wymieszać w dużej misce.

Ocet podgrzać w małym garnku z olejem, solą, cukrem i pieprzem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, tylko do momentu rozpuszczenia się cukru. Sos przestudzić.

Surówkę zalać przygotowanym sosem.

Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.

Całość dokładnie wymieszać.

Surówkę najlepiej przygotować ok. pół godziny przed podaniem.

Surówka z białej kapusty

1 komentarz

  1. Moja ulubiona surówka do kotlecików:)))

Dodaj komentarz