Prosty deser z galaretką i owocami. Najlepszy z truskawkami, malinami czy borówkami.
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml wody
- 200 g truskawek
- 200 g śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- cukier puder do smaku
Truskawki ułożyć w kilku szklanych pucharkach (zrobiłam dwa większe i dwa mniejsze desery).
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko przestudzić.
Pucharki ustawić pod skosem w plastikowych pojemnikach. Do stabilizacji można użyć dodatkowo też ściereczek.
Truskawki zalać galaretką i zostawić w temp. pokojowej do ostudzenia, a następnie przełożyć do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone i ubijać jeszcze przez chwilę do uzyskania gęstej masy.
Pucharki ze stężałą galaretką uzupełnić masą ze śmietany.
Można udekorować liśćmi mięty i truskawkami.