Deser z galaretką

Prosty deser z galaretką i owocami. Najlepszy z truskawkami, malinami czy borówkami.

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml wody
  • 200 g truskawek
  • 200 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • cukier puder do smaku

Truskawki ułożyć w kilku szklanych pucharkach (zrobiłam dwa większe i dwa mniejsze desery).

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i lekko przestudzić.

Pucharki ustawić pod skosem w plastikowych pojemnikach. Do stabilizacji można użyć dodatkowo też ściereczek.

Truskawki zalać galaretką i zostawić w temp. pokojowej do ostudzenia, a następnie przełożyć do lodówki.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Dodać mascarpone i ubijać jeszcze przez chwilę do uzyskania gęstej masy.

Pucharki ze stężałą galaretką uzupełnić masą ze śmietany.

Można udekorować liśćmi mięty i truskawkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*