Surówka z czerwonej kapusty i marchewki. Z dodatkiem cebuli, szczypiorku i ziaren sezamu. Idealna do obiadu.
Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 3 marchewki
- 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki ziaren sezamu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Kapustę drobno poszatkować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek posiekać.
W dużej misce wymieszać kapustę, cebulę, marchew i szczypiorek.
Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku.
W kubku wymieszać olej, musztardę, wyciśnięte ząbki czosnku i sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanym sosem zalać surówkę.
Dodać ziarna sezamu.
Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek, prosta i przy tym nieziemsko smaczna:)