Surówka z czerwonej kapusty i marchewki

Surówka z czerwonej kapusty i marchewki. Z dodatkiem cebuli, szczypiorku i ziaren sezamu. Idealna do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Kapustę drobno poszatkować.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Szczypiorek posiekać.

W dużej misce wymieszać kapustę, cebulę, marchew i szczypiorek.

Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku.

W kubku wymieszać olej, musztardę, wyciśnięte ząbki czosnku i sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanym sosem zalać surówkę.

Dodać ziarna sezamu.

Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Jeden komentarz

  1. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek, prosta i przy tym nieziemsko smaczna:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*