Makaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 400 g śmietany 22%
- 200 g parmezanu
- 1/2 szklanki mleka
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- garść liści świeżej bazylii
- garść liści świeżego oregano
- olej do smażenia
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 porcje makaronu
Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki.
Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki dobrze się zrumienią i wyraźnie zmniejszą objętość.
Parmezan utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną.
Dodać na patelnię, zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać.
Powoli dodawać mleko. Mieszać, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.
Do gotującego się sosu dodać sól, pieprz i posiekane zioła i zamieszać.
Na koniec do sosu dodać pokrojone suszone pomidory i posiekane oliwki.
Zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę.
Podawać z makaronem.
Kiedy dodajemy mleko?
Poprawiłam przepis. Dziękuję za komentarz 🙂 Mleko umknęło mi wcześniej w opisie. Dodajemy je po dodaniu śmietany z parmezanem, tak aby sos lekko się rozrzedził.