Sposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na patelni.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa odkostnionego z udek kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 sucha kajzerka
- 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 100 g sera feta
- olej do smażenia
- do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta
Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody.
W maszynce do mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem.
Łyżką nabierać masę mięsną. Rozpłaszczać ją ręką i na środek nakładać małą łyżeczką kawałek fety. Ręką formować dość małe pulpety. Z podanych składników wychodzi 15 sztuk.
Gotowe kulki drobiowe obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej. Smażyć partiami w nagrzanej do 180°C frytkownicy lub na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.