Drobiowe kulki z fetą i suszonymi pomidorami

Kulki z fetą i suszonymi pomidorami

Sposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na patelni.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa odkostnionego z udek kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 sucha kajzerka
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g sera feta
  • olej do smażenia
  • do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta

Kulki z fetą i suszonymi pomidorami 2

Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody.

W maszynce do mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem.

Łyżką nabierać masę mięsną. Rozpłaszczać ją ręką i na środek nakładać małą łyżeczką kawałek fety. Ręką formować dość małe pulpety. Z podanych składników wychodzi 15 sztuk.

Gotowe kulki drobiowe obtoczyć w jajku a następnie bułce tartej. Smażyć partiami w nagrzanej do 180°C frytkownicy lub na dobrze rozgrzanym na patelni oleju.

Kulki z fetą i suszonymi pomidorami 3

Dodaj komentarz