Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i fetą

Kurczak z pomidorami i fetą

Łatwy do przygotowania a zarazem efektowny kurczak nadziewany suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią. Kurczaka smażę na patelni. Ważne aby dość cienko go rozbić, żeby dobrze się usmażył z obu stron. Poniżej podaję składniki dla dwóch osób.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 małego słoika suszonych pomidorów z zalewą (ok. 150 ml)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g sera feta
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • olej do smażenia

Kurczak z pomidorami i fetą 2

Każdą z piersi z kurczaka oczyścić, umyć i przekroić wzdłuż włókien (uważać aby nie naciąć do końca). Tak przygotowaną pierś rozbić tłuczkiem do mięsa (rozłożyć i ubić oddzielnie każdą rozkrojoną połówkę), nasolić, natrzeć zalewą z pomidorów, suszonym oregano i wyciśniętym czosnkiem. Odstawić na ok. pół godziny.

Fetę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną bazylią (część bazylii zostawić do posypania mięsa po usmażeniu).

Przygotowanym farszem nadziać kurczaka (ułożyć na rozkrojonej części i przykryć drugą). Jeśli kurczak bardzo się rozpada, można przytrzymać farsz wykałaczką. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym na patelni oleju (delikatnie przekręcać, pomagając sobie widelcem i szpatułką). Najlepiej najpierw usmażyć tę stronę kurczaka, która jest grubsza i lepiej „utrzyma” farsz. Na talerzu mięso posypać posiekaną bazylią. Podawać z ziemniakami.

Kurczak z pomidorami i fetą 3

Dodaj komentarz