Makaron ryżowy z marchewką i kotletami sojowymi

Makaron ryżowy z soją i marchewką

Proste i dość lekkie danie wegańskie.

Zielony makaron z dodatkiem tapioki ożywia tę potrawę i nadaje jej charakteru. Kupiłam makaron z dodatkiem zielonej herbaty 🙂 Smak herbaty jest wyraźnie wyczuwalny i czyni danie dość „orzeźwiającym” – bardzo ciekawe połączenie. 

Składniki:

  • 100 g kotletów sojowych (a la schabowe)
  • 200 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
  • 1 duża marchewka
  • 3 małe cebulki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • garść suszonych liści kafiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypioru
  • olej do smażenia

Kotlety sojowe zalać gorącym bulionem i odstawić na około 10 minut pod przykryciem do namoczenia.

Następnie pokroić je w grube, podłużne plastry.

Nie wylewać bulionu. Przyda się jeszcze do podlewania warzyw na patelni.

Marchew obrać i pokroić w dość cienkie słupki.

Cebulę pokroić w kostkę.

Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek.

Dodać marchew i pokrojone kotlety sojowe oraz sos sojowy.

Doprawić solą, kurkumą i kafirem.

Całość wymieszać i smażyć do czasu, aż marchewka zmięknie.

Podlać bulionem (ok. 1/2 szklanki) i dusić jeszcze przez kilka minut.

Makaron zalać wrzącą wodą, posolić i zostawić na ok. 7 minut do zmięknięcia.

Następnie odlać i przepłukać zimną wodą.

Gotowy makaron wymieszać z przygotowanymi warzywami.

Danie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Makaron ryżowy z soją i marchewką 2

Dodaj komentarz