Proste i dość lekkie danie wegańskie.
Zielony makaron z dodatkiem tapioki ożywia tę potrawę i nadaje jej charakteru. Kupiłam makaron z dodatkiem zielonej herbaty 🙂 Smak herbaty jest wyraźnie wyczuwalny i czyni danie dość “orzeźwiającym” – bardzo ciekawe połączenie.
Składniki:
- 100 g kotletów sojowych (a la schabowe)
- 200 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
- 1 duża marchewka
- 3 małe cebulki
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- garść suszonych liści kafiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypioru
- olej do smażenia
Kotlety sojowe zalać gorącym bulionem i odstawić na około 10 minut pod przykryciem do namoczenia.
Następnie pokroić je w grube, podłużne plastry.
Nie wylewać bulionu. Przyda się jeszcze do podlewania warzyw na patelni.
Marchew obrać i pokroić w dość cienkie słupki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć cebulę i wyciśnięty czosnek.
Dodać marchew i pokrojone kotlety sojowe oraz sos sojowy.
Doprawić solą, kurkumą i kafirem.
Całość wymieszać i smażyć do czasu, aż marchewka zmięknie.
Podlać bulionem (ok. 1/2 szklanki) i dusić jeszcze przez kilka minut.
Makaron zalać wrzącą wodą, posolić i zostawić na ok. 7 minut do zmięknięcia.
Następnie odlać i przepłukać zimną wodą.
Gotowy makaron wymieszać z przygotowanymi warzywami.
Danie posypać posiekanym szczypiorkiem.