Ta zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się, aby nic w mojej kuchni się nie marnowało 🙂
Składniki:
- ok. 1/3 główki białej kapusty
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 duża czerwona papryka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- słodka papryka w proszku (ok. 2 łyżeczek)
- zioła prowansalskie (ok. 3 łyżeczek)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- olej do smażenia
- woda
Kapustę obgotować w posolonej wodzie.
Przestudzić i posiekać na drobne kawałki.
Przełożyć do średniego garnka.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek i cebulę.
Zalać 1/2 szklanki wody.
Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką w proszku.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Dodać pokrojone w kostkę mięso i gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
W razie potrzeby dodać trochę wody.
Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.