Zupa kapuściana z kurczakiem

Zupa z kapusty

Ta zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się, aby nic w mojej kuchni się nie marnowało 🙂 

  • ok. 1/3 główki białej kapusty
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 duża czerwona papryka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka papryka w proszku (ok. 2 łyżeczek)
  • zioła prowansalskie (ok. 3 łyżeczek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • woda

Kapustę obgotować w posolonej wodzie.

Przestudzić i posiekać na drobne kawałki.

Przełożyć do średniego garnka.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Do kapusty dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek i cebulę.

Zalać 1/2 szklanki wody.

Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką w proszku.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Dodać pokrojone w kostkę mięso i gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

W razie potrzeby dodać trochę wody.

Na koniec spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

Dodaj komentarz