Zupa gulaszowa

zupa-gulaszowa

Danie inspirowane kuchnią węgierską. W tym roku byłam pierwszy raz na Węgrzech i bardzo smakowała mi tamtejsza kuchnia. W zupie dominuje smak papryki i pomidorów. Do jej przygotowania użyłam ostrej pasty paprykowej, którą przywiozłam znad Balatonu, ale można pominąć i doprawić ostrą, suszoną papryką. Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam, użyłam delikatniejszego mięsa z piersi kurczaka.

Składniki:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki (najlepiej mieszanych kolorów)
  • 500 g pomidorów z puszki lub świeżych
  • 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub suszona ostra papryka do smaku)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia

Cebulę, paprykę i mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić i dodać pokrojone mięso z kurczaka. Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i suszoną słodką paprykę. Wszystko smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.

Zawartość patelni przełożyć do garnka. Dodać wodę i pokrojoną paprykę i gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie dodać pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie oraz pastę paprykową (lub suszoną, ostrą paprykę). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut.

Do łyżki śmietany w kubku dodawać po łyżeczce zupy tak aby śmietana powoli uzyskała temperaturę zupy. Dodać do garnka i zamieszać.

Zupę można podawać samą lub z pieczywem.

zupa-gulaszowa-2

1 komentarz

  1. Julia Laszuk

    Idealne na obiad! Zrobię jutro, w niedzielę. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz