Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

 

Zupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.

Składniki:

  • ok. 700 g miąższu z dyni
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek śmietany 18% do podania
  • płatki migdałowe i suszone pestki dyni do posypania

Użyłam dyni hokkaido o wadze ok. 1,1 kg.

Miąższ z dyni (czyli obraną dynię bez środka z pestkami), obraną marchewkę pokroić w dość dużą kostkę.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na roztopionym maśle zeszklić cebulę.

Dodać dynię, marchewkę, 2 łyżki soku pomarańczowego, łyżeczkę soli oraz imbir.

Smażyć przez około 10 minut.

Przełożyć do wysokiego garnka i zalać bulionem.

Gotować do miękkości przez około 30 minut.

Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.

Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawać z łyżką śmietany 18% (po jednej łyżce na każdy talerz), posypaną suszonymi pestkami dyni oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Można dodatkowo posypać świeżymi liśćmi kolendry.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.