Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i mozzarellą

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i mozzarellą 2

Prosta propozycja z ziemniaków, pieczarek i mozzarelli. Całość posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku.

Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl). 

Składniki:

  • 3 bardzo duże ziemniaki
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 kula mozzarelli (125 g)
  • ok. 25 g drobno startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek (do posypania)

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się.

Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim najpierw cebulę i wyciśnięty czosnek, a następnie dodaj pieczarki.

Smaż, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą objętość.

Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i mozzarellą 3

Przestudzone ziemniaki przekrój na pół i wyjmij miąższ przy pomocy małej łyżeczki. W ziemniakach powinna pozostać tylko cienka warstwa wokół skórki.

Odłóż połowę miąższu ziemniaków (użyjemy tylko połowy).

Ziemniaki ubij ugniatarką razem z masłem.

Dodaj rozkruszoną mozzarellę oraz przygotowane pieczarki z cebulą.

Całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Wydrążone ziemniaki nadziewaj przygotowanym farszem i posyp parmezanem.

Zapiekaj w formie żaroodpornej wysmarowanej olejem.

Piecz ok. 20-25 minut w temp. 200°C.

Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem.

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i mozzarellą

Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

www.ziemniakiczykartofle.pl

Ziemniaki_czy_kartofle_logo

Dodaj komentarz