Prosta propozycja z ziemniaków, pieczarek i mozzarelli. Całość posypana parmezanem i zapieczona w piekarniku.
Jest to kolejna ziemniaczana propozycja biorąca udział w akcji „Ziemniaki czy kartofle?” (www.ziemniakiczykartofle.pl).
Składniki:
- 3 bardzo duże ziemniaki
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 kula mozzarelli (125 g)
- ok. 25 g drobno startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- szczypiorek (do posypania)
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się.
Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim najpierw cebulę i wyciśnięty czosnek, a następnie dodaj pieczarki.
Smaż, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą objętość.
Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Przestudzone ziemniaki przekrój na pół i wyjmij miąższ przy pomocy małej łyżeczki. W ziemniakach powinna pozostać tylko cienka warstwa wokół skórki.
Odłóż połowę miąższu ziemniaków (użyjemy tylko połowy).
Ziemniaki ubij ugniatarką razem z masłem.
Dodaj rozkruszoną mozzarellę oraz przygotowane pieczarki z cebulą.
Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Wydrążone ziemniaki nadziewaj przygotowanym farszem i posyp parmezanem.
Zapiekaj w formie żaroodpornej wysmarowanej olejem.
Piecz ok. 20-25 minut w temp. 200°C.
Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.