Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Bardzo sycąca i prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. 

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 200 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 2 średnie cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g łagodnego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia cebuli i kiełbasy

Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zostawić do ostygnięcia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem (do smaku).

W naczyniu żaroodpornym układać po kolei ziemniaki, śmietanę, cebulę i kiełbasę.

Ułożyć tak 3 warstwy. Na wierzchu ułożyć pokrojony w grube plastry ser.

Piec w temperaturze 180°C  około 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczana 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.