Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem

Uwielbiam zapiekanki, bo można w nich wykorzystać właściwie wszystko, co mamy akurat w lodówce 😉

Przedstawiam przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem, kukurydzą i pieczarkami. Całość zalana sosem beszamelowym i posypana startym parmezanem. 

Składniki:

  • 150 g mięsa z piersi kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g parmezanu
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 g parmezanu

Sos beszamelowy:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Pieczarki pokroić w drobną kostkę.

Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pieczarki. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość.

Dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać szpinak i smażyć, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość.

Na patelnię dodać passatę pomidorową i kukurydzę. Całość dokładnie zamieszać i smażyć przez ok. 5 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z przygotowanym sosem.

Przełożyć do formy o wymiarach ok. 23 x 15 cm.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem 2

Przygotować sos beszamelowy.

Masło rozpuścić na patelni i mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz.

Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje.

Makaron zalać przygotowanym sosem.

Całość posypać drobno utartym parmezanem.

Piec ok. 10 minut w temp. 200°C.

3 komentarze

  1. Nooo, wygląda fajnie, trudne jest ?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.