Zakwas z buraków

Zakwas na barszcz

Zakwasu z buraków używam do przygotowania czerwonego barszczu. Jest bardzo aromatyczny. Należy go przygotować ok. 5-7 dni przed gotowaniem barszczu. 

Przepis na barszcz znajdziecie tutaj: barszcz na zakwasie.

Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 10 ząbków czosnku
  • 8 liści laurowych
  • ok. 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 łyżki soli

Buraki obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Przełożyć do szklanego słoja.

Pomiędzy buraki wcisnąć liście laurowe, obrane ząbki czosnku i ziele angielskie.

Wodę zagotować i przestudzić. Rozpuścić w niej sól.

Buraki zalać przygotowaną wodą.

Słój przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 – 7 dni. Szybkość procesu kiszenia zależy od temperatury.

Gotowy zakwas można przecedzić i przelać do czystych, zamykanych słoików. Przechowywać w chłodzie.

Zakwas na barszcz 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.