Wytrawne placki, które we wnętrzu kryją wędzony ser, kukurydzę, czerwoną cebulę i drobno posiekaną wędlinę. Najlepiej smakują z serkiem śmietankowym i kiełkami. Z przepisu wychodzi 8 placków. Już dwa wystarczają na syte śniadanie 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 mała czerwona cebula
- 20 g wędzonego sera żółtego
- 20 g wędliny drobiowej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
Dodatkowo:
Mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia wymieszać mikserem z jajkiem, olejem i mlekiem.
Wędlinę, ser i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać łyżką ze zmiksowaną masą oraz kukurydzą.
Na dobrze rozgrzany na patelni olej wylewać chochlą ciasto (masa jest dość gęsta). Smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
Podawać z serkiem twarogowym, kiełkami i pomidorami.
Kocham takie potrawy! 🙂 Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/