Wytrawne placki śniadaniowe

placki-sniadaniowe

Niedzielny poranek to zawsze czas kiedy jest trochę więcej czasu i można przygotować jakieś pyszne, bardziej wyszukane śniadanie.

Dzisiaj zdecydowałam się na wytrawne placki, które we wnętrzu kryją wędzony ser, kukurydzę, czerwoną cebulę i drobno posiekaną wędlinę. Najlepiej smakują z serkiem śmietankowym i kiełkami.  Z przepisu wychodzi 8 placków. Już dwa wystarczają na syte śniadanie 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała czerwona cebula
  • 20 g wędzonego sera żółtego
  • 20 g wędliny drobiowej
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • serek twarogowy śmietankowy
  • ulubione kiełki
  • pomidory koktajlowe

Mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia wymieszać mikserem z jajkiem, olejem i mlekiem.

Wędlinę, ser i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i wymieszać łyżką ze zmiksowaną masą oraz kukurydzą.

Na dobrze rozgrzany na patelni olej wylewać chochlą ciasto (masa jest dość gęsta). Smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.

Podawać z serkiem twarogowym, kiełkami i pomidorami.

placki-sniadaniowe-2

1 komentarz

  1. Kocham takie potrawy! 🙂 Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

Dodaj komentarz