Lekka, prosta surówka z mnóstwem świeżych warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Często podaję ją do dań z grilla.
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 pęczek rzodkiewek
- ok. 150 g kukurydzy konserwowej
- 1 średni ogórek
- 1 mała czerwona papryka
- 1 pęczek koperku
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Kapustę drobno posiekać. Paprykę i obranego ogórka pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić na pół, a następnie w cienkie plastry.
W misce wymieszać kapustę, paprykę, ogórka, rzodkiewki i kukurydzę. Dodać posiekany koperek.
Oliwę energicznie wymieszać łyżką z sokiem z cytryny, cukrem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
Surówkę polać przygotowanym sosem.
Ale mi teraz narobiłaś ochoty, uwielbiam takie wiosenne sałatki 🙂
Uwielbiam takie wiosenne surówki. Są pełne świeżych warzyw, witamin i chrupiące 🙂
Kocham takie wosenne przysmaki
Kocham takie wosenne przysmaki
Pysznie wygląda 🙂 Do obiadku idealna 🙂
Ja też zgłodniałam 😉
Ależ mi narobiłaś apetytu, muszę zrobić taką suróweczkę 🙂