Wiosenna surówka z koperkiem

Surówka wiosenna

Lekka, prosta surówka z mnóstwem świeżych warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Często podaję ją do dań z grilla.

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • ok. 150 g kukurydzy konserwowej
  • 1 średni ogórek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 pęczek koperku

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Kapustę drobno posiekać. Paprykę i obranego ogórka pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić na pół, a następnie w cienkie plastry.

W misce wymieszać kapustę, paprykę, ogórka, rzodkiewki i kukurydzę. Dodać posiekany koperek.

Oliwę energicznie wymieszać łyżką z sokiem z cytryny, cukrem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.

Surówkę polać przygotowanym sosem.

Surówka wiosenna 2

7 komentarzy

  1. Ale mi teraz narobiłaś ochoty, uwielbiam takie wiosenne sałatki 🙂

  2. Uwielbiam takie wiosenne surówki. Są pełne świeżych warzyw, witamin i chrupiące 🙂

  3. Kocham takie wosenne przysmaki

  4. Kocham takie wosenne przysmaki

  5. Pysznie wygląda 🙂 Do obiadku idealna 🙂

  6. Ja też zgłodniałam 😉

  7. Ależ mi narobiłaś apetytu, muszę zrobić taką suróweczkę 🙂

Dodaj komentarz