Sycące danie jednogarnkowe z fasolą, papryką i kiełbasą.
Składniki:
- 300 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 500 ml bulionu
- 1 puszka (400 g) białej fasoli
- 1 puszka (400 g) pomidorów rozdrobnionych
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Marchew pokroić w nieco grubsze plastry.
Kiełbasę przesmażyć na podgrzanym w garnku oleju.
Dodać cebulę i razem smażyć do zrumienienia.
Dodać marchew, paprykę i przyprawy.
Na małym ogniu smażyć przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać bulion i gotować przez kolejne 10 minut.
Dodać fasolę z puszki (z zalewą).
Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut.
Na koniec dodać pomidory.
Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut (aż marchew zmięknie).
Podawać posypane natką pietruszki.
Źródło: kwestiasmaku.pl (przepis modyfikowany)