Wiejski kociołek

Sycące danie jednogarnkowe z fasolą, papryką i kiełbasą.

Składniki:

  • 300 g kiełbasy (użyłam drobiowej)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 500 ml bulionu
  • 1 puszka (400 g) białej fasoli
  • 1 puszka (400 g) pomidorów rozdrobnionych
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

Marchew pokroić w nieco grubsze plastry.

Kiełbasę przesmażyć na podgrzanym w garnku oleju.

Dodać cebulę i razem smażyć do zrumienienia.

Dodać marchew, paprykę i przyprawy.

Na małym ogniu smażyć przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać bulion i gotować przez kolejne 10 minut.

Dodać fasolę z puszki (z zalewą).

Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut.

Na koniec dodać pomidory.

Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut (aż marchew zmięknie).

Podawać posypane natką pietruszki.

Źródło: kwestiasmaku.pl (przepis modyfikowany)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.