Aromatyczny pieczony kurczak na ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i passaty pomidorowej.
W sezonie zamiast passaty lepiej użyć świeżych pomidorów.
Składniki:
Cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość drobną kostkę.
Cebulę przesmażyć z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym na patelni oleju.
Dodać cukinię, bakłażana i paprykę. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz 3 łyżeczkami ziół prowansalskich.
Zalać passatą pomidorową i dokładnie wymieszać.
Smażyć jeszcze przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać posiekane, świeże liście oregano.
Kurczaka natrzeć granulowanym czosnkiem, suszoną papryką i 1 łyżeczką ziół prowansalskich.
Polać olejem, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
[box]Razem z kurczakiem można usmażyć pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Czas pieczenia jest taki sam.[/box]
Kurczaka piec przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia obrócić go na drugą stronę.
Chwilę przed końcem pieczenia na udźcach ułożyć po kawałeczku masła i zostawić do rozpuszczenia.
Kurczaka wykładać na ciepłe warzywa.
Posypać świeżą bazylią.