Udziec kurczaka na ratatouille

Kurczak w ratatouille 2

Aromatyczny pieczony kurczak na ratatouille z bakłażana, cukinii, papryki i passaty pomidorowej.

W sezonie zamiast passaty lepiej użyć świeżych pomidorów.

Składniki:

  • 4 udźce z kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 1/2 cukinii
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej, słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano
  • 4 małe łyżeczki masła

Cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w dość drobną kostkę.

Cebulę przesmażyć z wyciśniętym czosnkiem na rozgrzanym na patelni oleju.

Dodać cukinię, bakłażana i paprykę. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz 3 łyżeczkami ziół prowansalskich.

Zalać passatą pomidorową i dokładnie wymieszać.

Smażyć jeszcze przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Na koniec dodać posiekane, świeże liście oregano.

Kurczak w ratatouille 3

Kurczaka natrzeć granulowanym czosnkiem, suszoną papryką i 1 łyżeczką ziół prowansalskich.

Polać olejem, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Razem z kurczakiem można usmażyć pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Czas pieczenia jest taki sam.

Kurczaka piec przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia obrócić go na drugą stronę.

Chwilę przed końcem pieczenia na udźcach ułożyć po kawałeczku masła i zostawić do rozpuszczenia.

Kurczaka wykładać na ciepłe warzywa.

Posypać świeżą bazylią.

Kurczak w ratatouille

Dodaj komentarz