Tortilla kukurydziana

Tortilla z mąki kukurydzianej masa harina. Z przepisu wychodzi 10 placków o średnicy ok. 15 cm.

Masa harina to mąka z gotowanej kukurydzy.

Składniki:

  • 250 g mąki masa harina
  • 350 g ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Mąkę przełożyć do miski i wymieszać łyżką z ciepłą wodą i solą.

Następnie ugniatać ręką przez kilka minut do uzyskania zwartej, nieklejącej się masy.

Uformować w kształt kuli i odstawić na ok. 30 minut.

Z masy odrywać ręką mniejsze kawałki wielkości mandarynki.

Każdy kawałek uformować w kulkę.

Kulkę ułożyć na stolnicy, przykryć folią spożywczą i lekko rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować cienko wałkiem.

Każdy tak uformowany placek wykroić nożem, przykładając np. miseczkę o średnicy ok. 15 cm.

W ten sposób przygotować wszystkie placki.

Tortille są dość delikatne i żeby je przenieść, należy delikatnie podważyć z każdej strony szpatułką.

Smażyć z dwóch stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia.

Jeśli chcemy później zawijać, najlepiej przykryć je po przygotowaniu folią, aby pozostały lekko wilgotne (wtedy będą elastyczne).

2 komentarze

  1. Bardzo lubię tortillę. Kukurydzianej jeszcze nie robiłam

  2. Pingback: Jajka po ranczersku (huevos rancheros) – Bullio

Skomentuj Łucja Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.