Tortilla z mąki kukurydzianej masa harina. Z przepisu wychodzi 10 placków o średnicy ok. 15 cm.
Masa harina to mąka z gotowanej kukurydzy.
Składniki:
- 250 g mąki masa harina
- 350 g ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przełożyć do miski i wymieszać łyżką z ciepłą wodą i solą.
Następnie ugniatać ręką przez kilka minut do uzyskania zwartej, nieklejącej się masy.
Uformować w kształt kuli i odstawić na ok. 30 minut.
Z masy odrywać ręką mniejsze kawałki wielkości mandarynki.
Każdy kawałek uformować w kulkę.
Kulkę ułożyć na stolnicy, przykryć folią spożywczą i lekko rozpłaszczyć ręką, a następnie rozwałkować cienko wałkiem.
Każdy tak uformowany placek wykroić nożem, przykładając np. miseczkę o średnicy ok. 15 cm.
W ten sposób przygotować wszystkie placki.
Tortille są dość delikatne i żeby je przenieść, należy delikatnie podważyć z każdej strony szpatułką.
Smażyć z dwóch stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia.
Jeśli chcemy później zawijać, najlepiej przykryć je po przygotowaniu folią, aby pozostały lekko wilgotne (wtedy będą elastyczne).
Bardzo lubię tortillę. Kukurydzianej jeszcze nie robiłam
Pingback: Jajka po ranczersku (huevos rancheros) – Bullio