
Bardzo aromatyczna zupa z grzybami shiitake.
Oryginalnie podawana jest z krewetkami, ale zastąpiłam je tofu.
Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).
MIEJSCE 8 – Tom yum goong
Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata
Składniki:
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 80 g wędzonego tofu
- 80 g makaronu noodle
- garść suszonych grzybów shiitake
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonego imbiru
- mały kawałek papryczki chili
- 5 liści suszonego kaffiru
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sok z 1/4 limonki
- 1/4 łyżeczki czerwonej, tajskiej pasty curry
- liście świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.
Bulion zagotować z dodatkiem brązowego cukru, imbiru, sosu sojowego, oleju sezamowego i liśćmi kaffiru.
Dodać drobno posiekaną papryczkę chili i pastę curry.
Całość gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem.
Grzyby odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do zupy i dalej gotować.
W czasie gotowania na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć wyciśnięte ząbki czosnku.
Na patelnię dodać pokrojone w kostkę tofu i krótko podsmażyć z czosnkiem, co jakiś czas mieszając.
Tofu dodać do zupy.
Zupę gotować jeszcze przez ok. 5 minut.
Na koniec doprawić sokiem z limonki.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczek wyłożyć makaron i zupę.
Całość posypać liśćmi kolendry.
