Tom yum goong z tofu

Bardzo aromatyczna zupa z grzybami shiitake.

Oryginalnie podawana jest z krewetkami, ale zastąpiłam je tofu.

Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link).

MIEJSCE 8 – Tom yum goong

Pozostałe potrawy znajdziecie tutaj: 20 najlepszych potraw świata

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 80 g wędzonego tofu
  • 80 g makaronu noodle
  • garść suszonych grzybów shiitake
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • mały kawałek papryczki chili
  • 5 liści suszonego kaffiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sok z 1/4 limonki
  • 1/4 łyżeczki czerwonej, tajskiej pasty curry
  • liście świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy

Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.

Bulion zagotować z dodatkiem brązowego cukru, imbiru, sosu sojowego, oleju sezamowego i liśćmi kaffiru.

Dodać drobno posiekaną papryczkę chili i pastę curry.

Całość gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem.

Grzyby odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki.

Dodać do zupy i dalej gotować.

W czasie gotowania na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć wyciśnięte ząbki czosnku.

Na patelnię dodać pokrojone w kostkę tofu i krótko podsmażyć z czosnkiem, co jakiś czas mieszając.

Tofu dodać do zupy.

Zupę gotować jeszcze przez ok. 5 minut.

Na koniec doprawić sokiem z limonki.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek wyłożyć makaron i zupę.

Całość posypać liśćmi kolendry.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.