Tarta z panna cottą i malinami

tarta z malinami

Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały.

Czekoladowy spód:

  • 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo)
  • 80 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

Panna cotta:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • dodatkowo: maliny na wierzch tarty

Ciasteczka dokładnie pokruszyć, czekoladę posiekać. Włożyć razem z masłem (w temperaturze pokojowej) do malaksera. Gotowa masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno i boki formy. Dokładnie docisnąć i wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem, śmietaną i aromatem waniliowym. Zagotowane mleko odstawić i dokładnie wymieszać z żelatyną. Garnek wstawić do zimnej wody. Kiedy masa przestygnie odstawić do lodówki.

Tężejącą masą zalać spód tarty. Po kilkunastu minutach ułożyć maliny (kiedy masa jest jeszcze miękka ale nie całkowicie zastygła). Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

tarta z malinami 2

Dodaj komentarz